Situació actual de la LIJ a Catalunya


Les diverses recollides de dades, avaluacions i anàlisis realitzats per diferents institucions i professionals  vers la situació de la Literatura Infantil i Juvenil (a partir d’ara LIJ) faciliten que aquesta sigui percebuda com un instrument important del desenvolupament cultural i educatiu, ofereixen una panoràmica de la realitat d’aquest sector i constitueixen un instrument d’anàlisi.
Joan Portell Rifà[1] explica que “la política de la subvención a la cultura se ha acabado, que la cultura para algunos parece que no tiene valor”[2] malgrat que com molt be diu les dades parlen per elles mateixes i que el sector de la cultura és el que més beneficis aporta per cada euro invertit.
Servint-me de les argumentacions de Portell justificaré la inclusió d’aquest apartat en el present treball dient que la cultura, i el llibre com a punt central, ja que és el sector amb major pes a Europa (per sobre del cinema, el teatre i altres formes d’expressió cultural) és una clar indicador que descriu la situació social i econòmica d’un país, i per tan en queda retratat quin és el valor que se li atorga.
A grans trets els últims informes del Ministeri de Cultura destaquen que segon dades de l’any 2010, es reafirma Catalunya com la capdavantera editorial a Espanya, ja que la producció catalana condensa el 41% de títols editats (5.180 IBSN).
Alguna experts també destaquen que per molts segells editorials la LIJ ha passat a convertir-se en el lleva-vides que els permet continuar.
Durant la meva formació d’estiu a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat vam fer diverses visites a biblioteques i llibreries especialitzades de la ciutat de Barcelona que, d’una manera o altre, tenien un quelcom rellevant a destacar que fa que pagués la pena ser coneixedora de la seva existència i tenir la oportunitat de conèixer-ne els responsables.
Una de les visites va se a la Llibreria Abracadabra i el seu propietari Ricardo Rendón[3] ens va parlar de la lectura, l’oferta editorial en l’etapa infantil, de la franja que comprèn dels 0-3 anys va explicar que, a parer seu, encara falta material per als petits lectors, tot i que les editorials “s’estan posant les piles”. En Ricardo com a expert en el camp,ja sigui per la seva anterior experiència en el mon editorial com a editor com per la seva feia dia rere dia com a llibreter, percep que els pares es preocupen cada vegada més perquè els infants més petits, preocupats i interessat per la formació dels seus fill.
Sigui com fora el llibre i la lectura sembla estar en boca de molts: mitjans de comunicació generalistes, polítics, experts i molt especialment, escoles i pares. Per alguns potser només s’està parlant d’un percentatge molt petit de famílies, però cal només recapitular uns quants anys enrere per veure que la lectura mai havia estat en boca de tantes persones i de tants contextos de socialització del infant diferents.


[1] Joan Portell Rifà, Barcelona, 1965. Pedagog, escriptor i crític literari. Co-dirigeix Faristol, l’única revista en català especialitzada en literatura infantil, editada per el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació (El Periodico, BTV, Cavall Fort, Altaïr, Descobrir Catalunya...) amb articles de crítica literària, anàlisi i difusió de la lectura.
[2] PORTELL, Joan (2013). “La crisis va por barrios”. Dins: Anuario Iberoamericano sobre el Libro Infantil i Juvenil 2013. Fundación SM Madrid: ISBN: 978-84-675-6152-4, p. 135-143.
[3] Ricardo Rendón és editor literari especialitzat en llibres per infants i pare d’un infant de 3 anys. Colombià, de Bogotà, fa 12 anys que viu a a Barcelona, al barri del Born al mateix barri on va decidir, l’any 2009, posar les arrels del seu projecte personal la llibreria Abracadabra.  Els tres pilar del projecte inclouen una oferta de llibres de qualitat de producte nacional (en català i espanyol), una potent sel·lecció en altres llengües (italià, anglès, francès i alemany) i un espai dirigit a activitats i tallers.

! -- APARTAT INACABAT- EN PROCÉS DE REALITZACIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada