dissabte, 22 de febrer del 2014

Le petit chaperon rouge (une imagerie d’après un conte de Perrault)



Autor Warja Lavater (Charles Perrault)
Il·lustraora Warja Lavater
Editorial MAEGHT Adrien. Paris ,
Any de la primera edició 1995
Número de pàgines 1
Suport paper
Format i pes 
12x17cm /desplegat: 4m
Edat recomanada indefinida




I si un dia… trobem un llibre que s’obre com si fos un acordió? I si… quan l’obrim totes les lletres han desaparegut? I si… La caputxeta vermella ha quedat reduïda a una simple (però molt bonic) punt vermell, el llop en un punt negre, l’àvia de la caputxeta en un punt blau, la seva mare en un de groc, el bosc és un mar de puntets verds i tot plegat ho hem de mirat desplegat en una sola pàgina de gairebé 5 metres de llarg? Què passaria?

Doncs a mi el que em va passar el dia que vaig descobrir aquesta magnifica adaptació del clàssic de Perrault és que em vaig quedar perplexa, meravellada i sense paraules.





Le petit chaperon rouge, és el primer llibre-objecte d'una sèrie d'adaptacions dels contes de Perrault per Warja Lavater, l’artista va anomenar aquesta “tècnica” com la versió pictòrica geometritzada. Personatges, fons i accions són simbolitzats per punts de color en un procés que tendeix a l'abstracció. Ofereix reproducció contínua en una sola pàgina de 4,74 metres, fet que permet capturar tota la història d'un sol cop d'ull.

Cada llibre de la col · lecció, s'introdueixen en una llegenda que dóna les claus per a "llegir" la història.

Aquesta obra abstracta és una porteta més que s’obre davant al poder creatiu d’imaginació dels infants.

Lavater va realitzar el mateix exercici amb els títols de La Belle au bois dormant, Le petit Poucet, Blanche Niege, La Fable du Hasard i Cendrillon


Warja Lavater va néixer 28 setembre 1913 a Winterthur. Va passar la seva infància a Rússia, Grècia i Suïssa. Es va graduar a l'Ecole des Beaux-Arts a Zuric, i va continuar els seus estudis a Bales, Estocolm, París i Londres.

Casada amb Gottfried Honegger, junts van fundar un taller. Del 1944 al 1958 treballa per la revista Jeunesse. Durant un any va viure a Nova York i va començar a il · il·lustrar els seus famosos llibrets acordió que van ser publicats als Estats Units, Suïssa i França per Maeght Editeur.




Las “imageries” son libros pictográficos, relatos sin texto narrados únicamente mediante recursos gráficos abstractos como el color, las formas geométricas y la disposición de estas en el espacio. Sin embargo, las “imageries” no son obras abstractas, son narraciones gráficas que respetan la estructura clásica de los cuentos, conformando una pirámide de Freytag casi perfecta: presentación, desarrollo, clímax, desenlace, final. Warja Lavater trasladó estas historias gráficas a un formato acordeón que se despliega hasta alcanzar de media unos cuatro metros de largo y que la diseñadora aprovechó para materializar al mismo tiempo los ejes espacial y temporal de la historia narrada.

Maria Serrano, 2013
The Publishing Lab



Per veure tota la tria personal d'àlbums il·lustrats fes clic aquí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada