dimecres, 2 d’abril del 2014

2 d'abril, Dia Internacional del Llibre Infantil


Estimat Francesco,
aquest matí has vingut i m’has dut el teu llibre. Encara estaves endormiscat, amb aquells ullets foscos-foscos, que prou feina tenien per obrir-se i aquella manera de caminar creuant les cames, que sembla com si haguessis de caure quan menys t’ho esperes. Has vingut amb un llibre ple d’imatges. Era el de la marieta, enquadernat amb espiral. Te’l mires sovint, i la mare te’l llegeix abans que t’adormis. (…)

(…)De moment en pots tenir prou amb la història de la marieta, o amb la de Dumbo. Després canviaràs, i voldràs llegir altres coses. Hauràs de menester altres llibres: ja no seran d’aquells que tenen molts dibuixos d’animals, o d’aquells que tenen sons. Començaràs a sentir parlar d’una cosa que s’anomena literatura, i també poesies, t’aprendràs de memòria alguna tirallonga, i potser n’oblidaràs el final. Tothom riurà. I correràs el perill que algun mestre amb tota la bona fe provi, des de petit petit, d’inculcar-te el valor sagrat de l’estudi, del deure de llegir, del deure de saber; que et vulgui fer sentir com una formigueta davant les grans muntanyes de la genialitat universal. I que no t’ensenyi a escalar-les, sinó tan sols a retratar-les, com un turista qualsevol. Jo no et vull transformar en un alpinista de les lletres, Francesco (jo, pobre de mi, que pateixo vertigen), però vull que comprenguis que l’admiració sempre és misticisme, és enamorament, és a dir una cosa molt diferent. (…) La literatura no fa por, Francesco: ni tan sols la més difícil.”

Fragments de Si un matí d’estiu un nen. Carta al meu fill sobre l’amor als llibres de Roberto Cotroneo. Edicions 62. Barcelona, 1995.


He volgut començar aquesta entrada del blog amb aquest fragment del llibre de Roberto Cotroneo per reivincar una vegada més la importància de la LIJ, del dret a no ser classificada com a literatura “de segona”, el deure d’oferir als infants literatura de qualitat, el deure de no imposar llegir sinó l’obligació de crear espais (físics, temporals i circumstancials) que convidin a la descoberta de llibres, autors, literatura que faci viatjar, somiar i créixer.

Des de l’any 1967, el 2 d’abril, coincidint amb la data de naixement de l’escriptor Hans Christian Andersern, l’IBBY* promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil amb la finalitat de promoure els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves.

Des del CLIJCAT (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil) es coordinen biblioteques i llibreries que s’han volgut afegir a la iniciativa i conviden a tots els infants a endinsar-se dins el món de la literatura mitjançant tot tipus d’activitats d’animació a la lectura.

Què és l’IBBY (International Board on Books for Young People)?

L’Organització Internacional pel Llibre Juvenil (IBBY); és un col·lectiu sense ànim de lucre fundat l’any 1953 i format per associacions i persones de tot el món compromeses amb la idea de propiciar espais de trobada entre els llibres i la infància.

Els objectius que persegueix són

• Promoure l’entesa internacional a través dels llibres per a infants i joves.
• Facilitar als infants i joves de tots els països oportunitats per a accedir als llibres de qualitat literària i artística.
Afavorir la publicació i distribució de llibres de qualitat per a infants i joves, especialment als països en via de desenvolupament.
• Proporcionar suport i formació als qui treballen amb infants i joves i amb els llibres concebuts per a ells.
Estimular la investigació i la publicació de treballs acadèmics en el camp dels llibres per a infants i joves.

1 comentari:

  1. Un llibre meravellós per partida doble, per les paraules al fill d´amor a la lectura i per la referència a la gran llibre d´Italo Calvino.
    J.

    ResponElimina